Ugnsomelett med räkstuvning
Denna supergoda ugnsomelett har klassiska smaker men adderar ändå det där lilla extra till dina middagsgäster. Ett måste på buffébordet helt enkelt!
Du behöver
Antal portioner: 4-6
Ugnsomelett
- 1 1/2 msk vetemjöl
- 3 dl mjölk
- 8 ägg
- C:a 1/2 tsk salt
- 1 krm peppar
- Lite smör att smörja formen med
Räkstuvning
- 1 kg Pandalus räkor
- 1,5 msk smör
- 2 msk mjöl
- 4 dl matlagningsgrädde
- 1/2 knippe dill
- C:a 1 msk färskpressad citron
- Salt och peppar
Gör så här
- Tina räkorna enligt anvisning på förpackningen.
- Sätt ugnen på 200°c.
- Blanda ut mjölet med 1 dl av mjölken i en kastrull. Låt få ett uppkok och vispa sedan ned resten av mjölken lite åt gången.
- Vispa ned ett ägg åt gången i redningen så att allt blandas väl.
- Salta och peppra och häll över i en smord form med mått på c:a 20×30 cm och grädda i c:a 20-25 min (omeletten ska ha stannat i mitten om du vickar lite på den).
- Sätt igång med stuvningen medan omeletten är i ugnen. Skala de upptinade räkorna och lägg åt sidan så länge.
- Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet.
- Vispa ned matlagningsgrädden lite åt gången så att du får en slät fin sås.
- Låt koka upp ordentligt så att stuvningen tjocknar ordentligt och smaka sedan av med salt, peppar och citronsaft (tänk på att hellre ta lite åt gången för att få rätt smak).
- Finhacka dillen och rör ned i stuvningen.
- Stäng av plattan och rör ned hälften av räkorna (tänk på att ha i räkorna allra sist – annars blir de sega och tråkiga).
- Tag ut omeletten ur ugnen när den är färdig och häll över stuvningen.
- Toppa till sist med de räkor som är kvar samt eventuellt en liten dillvippa på toppen.