Våfflor med löjrom & vispad creme fraiche

Våfflor med löjrom och vispad creme fraiche

Att grädda frasigt goda våfflor är en konst. En riktigt kall smet och ett varmt järn är en bra början medan tillbehör som löjrom och vispad creme fraiche mer eller mindre garanterar succé!

Du behöver

Antal portioner: c:a 16 små våfflor

Våffelsmet

  • 125 g smör, smält och avsvalnat
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 dl riktigt kallt kolsyrat vatten

Tillbehör

  • 80g Pandalus löjrom
  • 2 dl smetana eller creme fraiche
  • Finhackad gräslök
  • Finhackad- eller picklad rödlök 

Gör så här

  1. Vispa ihop mjölk, mjöl, och ägg.

  2. Tillsätt bakpulver, matfett och kolsyrat vatten.

  3. För att få till bästa fraset på våfflorna så ska smeten vara riktigt kall och våffeljärnet riktigt varmt – låt smeten med fördel  svälla ett par timmar i kylen för godast resultat. Ha inte heller för bråttom när du gräddar utan låt dem ligga i lite längre än vad ni tror.

  4. För att undvika att de blir mjuka och tråkiga – lägg de färdiga våfflorna på galler så att det inte bildas kondens under dem.

  5. För lite annorlunda form på våfflorna, häll c:a 1 msk smet i mitten av varje hjärta (det skall bara bildas små plättar i mitten och inte rinna ut i kanterna) och grädda som ovan tills dem är klara.