Vannameibruschetta med chipotleaioli

Vannameibruschetta med chipotleaioli

Bruschetta som toppas med en kryddig aioli och fräscha vannameiräkor. Helt enkelt en räkmacka deluxe! Passar utmärkt som tilltugg, på en buffé eller som snacks i väntan på den perfekta grillglöden.

Du behöver

Antal portioner: 4 (8 stycken)

  • 1 förpackning Pandalus vannameiräkor, 400 g
  • rivet skal av 1 lime
  • 4 tsk pressad lime
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 strimlad salladslök
  • salt
  • nymald peppar
  • 4 rejäla skivor levainbröd
  • svart sesamfrö
  • krasse, gärna både smörgåskrasse & vattenkrasse

Chipotleaioli (ca 2 dl)

  • 2 äggulor
  • 1/2 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 dl neutral olja, t ex solros
  • 2 tsk chipotlepasta
  • salt

Gör så här

  1. Börja med aiolin: Mixa ihop äggulor, vinäger, senap och vitlök i en hög, smal skål.

  2. Tillsätt oljan i en fin stråle under mixningens gång så det blir en majonnäs. Blanda i chipotlepasta och smaka av med salt. Låt smakerna mogna i kylen.

  3. Tina räkorna. Blanda med lime, vitlök och salladslök. Krydda med salt och peppar. Låt gärna marinera.

  4. Sätt ugnen på 225 grader. Dela brödskivorna tvärsöver och rosta i mitten av ugnen c:a 8 min. Låt kallna.

  5. Bred ungefär hälften av majonnäsen på brödet.

  6. Lägg på en rejäl hög av vannameiräkor. Toppa med resten av majonnäsen.

  7.  Strö över sesamfrön och toppa med krasse.