Vannameibruschetta med chipotleaioli
Bruschetta som toppas med en kryddig aioli och fräscha vannameiräkor. Helt enkelt en räkmacka deluxe! Passar utmärkt som tilltugg, på en buffé eller som snacks i väntan på den perfekta grillglöden.
Du behöver
Antal portioner: 4 (8 stycken)
- 1 förpackning Pandalus vannameiräkor, 400 g
- rivet skal av 1 lime
- 4 tsk pressad lime
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 strimlad salladslök
- salt
- nymald peppar
- 4 rejäla skivor levainbröd
- svart sesamfrö
- krasse, gärna både smörgåskrasse & vattenkrasse
Chipotleaioli (ca 2 dl)
- 2 äggulor
- 1/2 msk rödvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1 riven vitlöksklyfta
- 2 dl neutral olja, t ex solros
- 2 tsk chipotlepasta
- salt
Gör så här
- Börja med aiolin: Mixa ihop äggulor, vinäger, senap och vitlök i en hög, smal skål.
- Tillsätt oljan i en fin stråle under mixningens gång så det blir en majonnäs. Blanda i chipotlepasta och smaka av med salt. Låt smakerna mogna i kylen.
- Tina räkorna. Blanda med lime, vitlök och salladslök. Krydda med salt och peppar. Låt gärna marinera.
- Sätt ugnen på 225 grader. Dela brödskivorna tvärsöver och rosta i mitten av ugnen c:a 8 min. Låt kallna.
- Bred ungefär hälften av majonnäsen på brödet.
- Lägg på en rejäl hög av vannameiräkor. Toppa med resten av majonnäsen.
- Strö över sesamfrön och toppa med krasse.