Vannameiräkor med tomatsås och burrata

Vannameiräkor med tomatsås och burrata

Dessa smakrika vannameiräkor med tomatsås och burrata har sting i sig och passar förträffligt ihop med ett lite lättare rödvin (fungerar lika bra med alkoholfritt). Servera antingen som den är tillsammans med bröd alternativt ihop med pasta!

Du behöver

Antal portioner: 4

Steg 1

  • 400g Pandalus vannameiräkor, tinade och avtorkade 
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • C:a 1/ 2 krm cayennepeppar

Steg 2

  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 500g krossade tomater
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk farinsocker
  • 300 g cocktailtomater (dela i halvor)
  • 1 tesked sambal olek
  • C.a 1 krm salt (smaka av)

Till servering

  • 1-2 st burrata  
  • Gräslök
  • Ett gott surdegsbröd
  • olivolja

Gör så här

  1. Tina vannameiräkor i god tid  (bäst är att tina över natten i kylskåp).

  2. Hetta upp en stekpanna med olja och smör i.

  3. Pressa i vitlök och tillsätt vannameiräkorna (se till att de runnit av ordentligt,  och torka gärna med lite hushållspapper).

  4. Krydda med cayennepeppar och eventuellt lite salt.

  5. Vänd runt räkorna ihop med vitlök och kryddor och tag sedan snabbt ut ur pannan (viktigt att de bara vänds runt i pannan lite snabbt, räkor blir lätt sega och tråkiga om de får för mycket värme).

  6. Dags att fortsätta med själva tomatsåsen. Tillsätt en klick smör och ytterligare en pressad vitlöksklyfta i samma panna du använt till räkorna utan att diska ur (vi vill ju ha kvar alla goda smaker)!

  7. I med tomatkross, vitvinsvinäger, farinsocker, sambal olek och salt.

  8. Låt koka ihop i c:a 10 min, tillsätt sedan de halva cocktailtomaterna och låt dem puttra med i ytterligare ca 5 min.

  9. Smaka av och se om du behöver mer kryddor.

  10. När du är nöjd med tomatsåsen och den har fått fin sötma och djup så ta av den från plattan.

  11. Strö över lite finskuren gräslök och lägg på de heta vitlöksräkorna och burratan .

  12. Servera sedan direkt till ett gott surdegsbröd ihop med lite olivolja.