Västerbottensostbollar med löjrom

Västerbottensostbollar med löjrom

Dessa panerade ostbollar – toppade med löjrom och annat gott gör sig lika bra till välkomstdrinken som till förrätt. Servera gärna med ett glas bubbel till!

Du behöver

Antal portioner: 6-8 bollar

  • 80 g Pandalus löjrom
  • 4 stora potatisar
  • 2 dl riven västerbottensost (passar lika bra med parmesan om så önskas)
  • 2-3 msk vispgrädde
  • 2 krm salt
  • En nypa chilipulver
  • Nymalen svartpeppar
  • 1 ägg, uppvispat
  • Vetemjöl
  • Panko
  • Olivolja
 
  • Smetana
  • Finhackad rödlök
  • Dill
  • Citronsaft och citronzest från 1 citron
  • Flingsalt

Gör så här

  1. Koka potatisen med skalet på tills du får igenom en potatissticka  och den nästan är färdigkokt.

  2. Häll av samt skala potatisen och riv den på ett stort rivjärn.

  3. Tillsätt riven ost, chilipulver, vispgrädde, salt och nymalen svartpeppar. Ha i grädden efter hand så att moset inte blir för löst. Det skall vara fast och bollarna ska inte vara för kladdiga (tillsätt eventuellt 1 tsk mjöl för att det ska binda ihop ännu mer).

  4. Smaka av.

  5. Forma bollar och panera i vetemjöl. Doppa därefter i uppvispat ägg och rulla dem till sist i panko (se till att alla moment täcker bollen så att den blir ordentligt inkapslad). 
  6. Hetta upp en kastrull med rapsolja till 160 grader. 

  7. Fritera bollarna tills de får fin, gyllene färg. 

  8. Lägg upp på ett papper och låt olja rinna av.

  9. Toppa med smetana, löjrom, finhackad rödlök, färsk dill, citronzest, pressad citron, flingsalt och ringla över olivolja.