Västerbottensostbollar med löjrom
Dessa panerade ostbollar – toppade med löjrom och annat gott gör sig lika bra till välkomstdrinken som till förrätt. Servera gärna med ett glas bubbel till!
Du behöver
Antal portioner: 6-8 bollar
- 80 g Pandalus löjrom
- 4 stora potatisar
- 2 dl riven västerbottensost (passar lika bra med parmesan om så önskas)
- 2-3 msk vispgrädde
- 2 krm salt
- En nypa chilipulver
- Nymalen svartpeppar
- 1 ägg, uppvispat
- Vetemjöl
- Panko
- Olivolja
- Smetana
- Finhackad rödlök
- Dill
- Citronsaft och citronzest från 1 citron
- Flingsalt
Gör så här
- Koka potatisen med skalet på tills du får igenom en potatissticka och den nästan är färdigkokt.
- Häll av samt skala potatisen och riv den på ett stort rivjärn.
- Tillsätt riven ost, chilipulver, vispgrädde, salt och nymalen svartpeppar. Ha i grädden efter hand så att moset inte blir för löst. Det skall vara fast och bollarna ska inte vara för kladdiga (tillsätt eventuellt 1 tsk mjöl för att det ska binda ihop ännu mer).
- Smaka av.
- Forma bollar och panera i vetemjöl. Doppa därefter i uppvispat ägg och rulla dem till sist i panko (se till att alla moment täcker bollen så att den blir ordentligt inkapslad).
- Hetta upp en kastrull med rapsolja till 160 grader.
- Fritera bollarna tills de får fin, gyllene färg.
- Lägg upp på ett papper och låt olja rinna av.
- Toppa med smetana, löjrom, finhackad rödlök, färsk dill, citronzest, pressad citron, flingsalt och ringla över olivolja.