Västerbottenostpaj i portionsformar
Bjud på dessa utsökta små portionspajer toppade med löjrom och crème fraiche till påskbuffen! Servera pajerna rykande färska alternativt kylskåpskalla, vänta i så fall med att addera toppingen tills de är helt nedkylda.
Du behöver
Antal portioner: 8 små pajer
Pajdeg
- 150 g smör.
- 3,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 1 msk kallt vatten
Fyllning
- 200 g västerbottenost (riven)
- 3 ägg
- 2dl crème fraiche
- 1 dl grädde
- Salt och peppar (vill du ha lite sting så välj cayennepeppar)
Topping
- 1 förpackning Pandalus löjrom
- 2 dl crème fraiche 32% fetthalt
- Finhackad rödlök
- Finhackad gräslök
- Dill
Gör så här
Pajdeg
- Mixa ihop mjöl, salt och smör i matberedare.
- Tillsätt vattnet så att degen går ihop.
- Kavla ut pajdegen (ett bra knep är att kavla mellan två bakplåtspapper med lite mjöl).
- Täck 8 st portionsformar med degen (i detta recept använder vi formar som är c:a 8-9 cm i diameter).
- Ställ i kylen att vila medan du gör fyllningen.
Fyllning
- Sätt ugnen på 200°c
- Vispa ihop ägg, crème fraiche och grädde.
- Smaka av med salt och peppar.
- Tag fram pajskalen ur kylen, nagga dem med en gaffel och fördela sedan osten i formarna.
- Slå över äggstanningen och grädda sedan i c:a 30 min (fyllningen ska resa sig och bli fluffig, den sjunker ihop när den svalnar).
- Låt pajerna svalna lite och förbered toppingen.
Topping
- Vispa crème fraichen med elvisp så att den får en fluffig och luftig konsistens.
- Spritsa eller klicka crème fraichen på de ljumna pajerna och toppa sen med gräslök och rödlök samt gärna en kvist dill.
- Servera direkt (om du inte väljer att servera dem kylskåpskalla)!