Västerbottenostpaj i portionsformar

Västerbottenostpaj i portionsformar

Bjud på dessa utsökta små portionspajer toppade med löjrom och crème fraiche till påskbuffen! Servera pajerna rykande färska alternativt kylskåpskalla, vänta i så fall med att addera toppingen tills de är helt nedkylda.

Du behöver

Antal portioner: 8 små pajer

Pajdeg

  • 150 g smör.
  •  3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk kallt vatten

Fyllning

  • 200 g västerbottenost (riven)
  • 3 ägg
  • 2dl crème fraiche
  • 1 dl grädde
  • Salt och peppar (vill du ha lite sting så välj cayennepeppar)

Topping

  • 1 förpackning Pandalus löjrom 
  • 2 dl crème fraiche 32% fetthalt
  • Finhackad rödlök
  • Finhackad gräslök
  • Dill

Gör så här

Pajdeg

  1.  Mixa ihop mjöl, salt och smör i matberedare.

  2. Tillsätt vattnet så att degen går ihop.

  3. Kavla ut pajdegen (ett bra knep är att kavla mellan två  bakplåtspapper med lite mjöl).

  4. Täck 8 st portionsformar med degen (i detta recept använder vi formar som är c:a 8-9 cm i diameter).

  5. Ställ i kylen att vila medan du gör fyllningen.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 200°c

  2. Vispa ihop ägg, crème fraiche och grädde.

  3. Smaka av med salt och peppar.

  4. Tag fram pajskalen ur kylen, nagga dem med en gaffel och fördela sedan  osten i formarna.

  5. Slå över äggstanningen och grädda sedan i c:a 30 min (fyllningen ska resa sig och bli fluffig, den sjunker ihop när den svalnar).

  6. Låt pajerna svalna lite och förbered toppingen.

Topping

  1. Vispa crème fraichen med elvisp så att den får en fluffig och luftig konsistens.

  2. Spritsa eller klicka crème fraichen på de ljumna pajerna och toppa sen med gräslök och rödlök samt gärna en kvist dill.

  3. Servera direkt (om du inte väljer att servera dem kylskåpskalla)!