Västerbottenostpaj
En riktigt krämig och god västerbottenospaj som sätter pricken över i:et på kräftskivan! Kan både serveras lite ljummen eller helt kall och med fördel toppas med kräftor, färskost och/eller gräslök.
Du behöver
Antal portioner: c:a 12
Pajskal
- 175 g smör
- 4 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 1ägg
Fyllning
- 350 g västerbottenost
- 5 dl crème fraiche
- 1dl grädde
- 8 ägg
- 1 tsk sambal oelek (kan uteslutas men chili passar utmärkt till kräftorna)
- Salt och grovmalen svartpeppar
Förslag på topping
- Stjärtar, några klor och ett par hela Pandalus kräftor
- 300g färskost
- Finklippt gräslök
Gör så här
- Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare.
- Tillsätt ägget så att degen går ihop.
- Kavla ut pajdegen (ett bra knep är att kavla mellan bakplåtspapper med lite mjöl).
- Lyft över pajdegen till en form (till pajen på bilden har en som är 23-24 cm i diameter och c:a 6 cm hög använts).
- Ställ i kylen att vila c:a 45 minuter.
- Vispa ihop crème fraiche, ägg, salt, peppar och sambal oelek.
- Blanda ner den rivna osten.
- Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ugn på 175°c i c:a 55-60 min tills pajen har ”stannat” och fått fin färg.
- Toppa efter önskemål!