Västerbottenostpaj

En riktigt krämig och god västerbottenospaj som sätter pricken över i:et på kräftskivan! Kan både serveras lite ljummen eller helt kall och med fördel toppas med kräftor, färskost och/eller gräslök.

Du behöver

Antal portioner: c:a 12

Pajskal

  • 175 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1ägg

Fyllning

  • 350 g västerbottenost
  • 5 dl crème fraiche
  • 1dl grädde
  • 8 ägg
  • 1 tsk sambal oelek (kan uteslutas men chili passar utmärkt till kräftorna)
  • Salt och grovmalen svartpeppar

Förslag på topping

Gör så här

  1.  Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare.

  2. Tillsätt ägget så att degen går ihop.

  3. Kavla ut pajdegen (ett bra knep är att kavla mellan bakplåtspapper med lite mjöl).

  4. Lyft över pajdegen till en form (till pajen på bilden har en som är 23-24 cm i diameter och c:a 6 cm hög använts).

  5. Ställ i kylen att vila c:a 45 minuter.

  6. Vispa ihop crème fraiche, ägg, salt, peppar och sambal oelek.

  7. Blanda ner den rivna osten.

  8. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ugn på 175°c i c:a 55-60 min tills pajen har ”stannat” och fått fin färg.

  9. Toppa efter önskemål!