Västerbottenpannacotta med sötsyrliga räkor

Västerbottenpannacotta med sötsyrliga räkor

En riktigt lyxig förrätt eller del av buffén där sött, salt och syrligt gifter sig perfekt. Kom ihåg att förbereda pannacottan i god tid (ska stå kyld i minst fyra timmar) innan det är dags att servera. Ät sedan och njut!

Du behöver

Antal portioner: 6-8

Pannacotta

  • 150 g västerbottenost
  • 3 dl grädde
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 gelatinblad
  • Salt

Topping

  • 1 kg Pandalus räkor 
  • 1 msk citronjuice
  • 1,5 tsk honung
  • 1/2 krm salt
  • 1 msk finhackad gräslök
  • 1/2 gurka
  • Rädisor, krasseblad eller dylikt till dekoration

Gör så här

  1. Tina räkorna enligt anvisning på förpackningen.

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

  3. Riv osten fint.

  4. Koka upp grädden, sänk värmen och rör ner den rivna osten (det ska inte koka efter att du lagt i osten utan ska bara vara såpass varmt att osten smälter).

  5. Smält ner gelatinbladen.

  6. Tillsätt crème fraiche, rör om ordentligt och smaka eventuellt av med lite salt.

  7. Häll upp i portionsglas och ställ sedan i kyl i minst 4 timmar.

  8. Skala räkorna och lägg dem i en bunke.

  9. Tillsätt citronjuice, honung, gräslök samt salt och blanda runt.

  10. Låt räkorna ligga och marinera en stund innan det är dags att servera.

  11. När det är dags att servera så skivar/tärnar du gurkan och fördelar den tillsammans med de marinerade räkorna på pannacottan.

  12. Dekorera med lite rädisor, krasseblad eller liknande.