Vit sparris med hollandaisesås och löjrom

Vit sparris med hollandaisesås och löjrom

Denna förrätt är lika vacker som god. Vit sparris i kombination med krämig hollandaise och Pandalus Löjrom är en svårslagen start på middagen. 

Dela på facebook

Du behöver

Förrätt för 8 portioner

  • 8 stora vita sparrisar
  • 80 g Pandalus löjrom
  • 500 g smör
  • 6 ägglor
  • Salt
  • Cayennepeppar
  • Några droppar vatten
  • Några droppar citron
  • Smörgåskrasse
  • Eventuellt penséer att dekorera med

Gör så här

  1. Tina löjrom

  2. Skala försiktigt sparrisen så att den inte går sönder

  3. Skär bort änden av sparrisen då den är lite träig

  4. Smält smöret till såsen i en kastrull

  5. Ta fram en annan kastrull och häll i några droppar vatten och citron

  6. Lägg ner äggulorna och salt tillsammans med citron- och vattendropparna

  7. Ha på medelvärme och börja vispa gulorna tills de börjat tjockna. Ta bort från plattan om det börjar bli för varmt och lägg under en blöt trasa för att undvika äggröra

  8. Häll försiktigt ner lite av smöret med de övriga ingredienserna för att sätta såsen, ha sedan en kontinuerlig stråle. Använd inte det sista (vita vasslet) i såsen

  9. Smaka av med salt och cayennepeppar

  10. Värm upp såsen lite försiktigt innan servering

  11. Koka upp 1 liter vatten med salt

  12. Koka sparrisen 10-15 minuter beroende på tjockleken

  13. Ta upp sparrisen och lägg i kallt vatten för att avstanna kokningen

  14. Servera sparrisen tillsammans med hollandaisesås, toppa med löjrom, smörgåskrasse och eventuellt penséer