Vit sparris med hollandaisesås och löjrom
Denna förrätt är lika vacker som god. Vit sparris i kombination med krämig hollandaise och Pandalus Löjrom är en svårslagen start på middagen.
Du behöver
Förrätt för 8 portioner
- 8 stora vita sparrisar
- 80 g Pandalus löjrom
- 500 g smör
- 6 ägglor
- Salt
- Cayennepeppar
- Några droppar vatten
- Några droppar citron
- Smörgåskrasse
- Eventuellt penséer att dekorera med
Gör så här
- Tina löjrom
- Skala försiktigt sparrisen så att den inte går sönder
- Skär bort änden av sparrisen då den är lite träig
- Smält smöret till såsen i en kastrull
- Ta fram en annan kastrull och häll i några droppar vatten och citron
- Lägg ner äggulorna och salt tillsammans med citron- och vattendropparna
- Ha på medelvärme och börja vispa gulorna tills de börjat tjockna. Ta bort från plattan om det börjar bli för varmt och lägg under en blöt trasa för att undvika äggröra
- Häll försiktigt ner lite av smöret med de övriga ingredienserna för att sätta såsen, ha sedan en kontinuerlig stråle. Använd inte det sista (vita vasslet) i såsen
- Smaka av med salt och cayennepeppar
- Värm upp såsen lite försiktigt innan servering
- Koka upp 1 liter vatten med salt
- Koka sparrisen 10-15 minuter beroende på tjockleken
- Ta upp sparrisen och lägg i kallt vatten för att avstanna kokningen
- Servera sparrisen tillsammans med hollandaisesås, toppa med löjrom, smörgåskrasse och eventuellt penséer