
Cheesecake fri från gluten, ägg och mejeriprodukter
Ett supergott alternativ för dig som älskar cheescake och skaldjur men vill ha gluten-, ägg- och mejerifritt!
Du behöver
Antal portioner: 8-10
Botten
- 250 g glutenfri kavring (se recept nedan)
- 75 g växtbaserat smör
Glutenfri kavring
- 5dl filmjölk (för mejerifritt alternativ, använd 5 dl havreyoghurt +2 tsk vitvinsvinäger)
- 2 dl mörk sirap
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 2,5 tsk brödkrydda
- 2,5 dl teffmjöl
- 6 dl Lailas gula glutenfria mix (eller liknande mix från annat varumärke)
Fyllning
- 1 kg Pandalus räkor, tinade och skalade
- 80 g Pandalus löjrom
- 1 liten rödlök
- 25 g finhackad dill
- C:a 3dl äggfri majonnäs (se nedan)
- C:a 3,5 dl cashew fraiche (se nedan)
- 5 gelatinblad (alternativt 1 tsk agar agar)
Äggfri majonäs
- 0,5 dl aquafaba (kikärtsspad)
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 3dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
- 0,5 tsk salt att smaka av med
Cashew fraiche
- 200g naturella cashewnötter (lägg i vatten över natten)
- 2 dl vatten
- 1 msk citronjuice / vitvinsvinäger
- C:a 0,5 tsk salt att smaka av med
Gör så här
Glutenfri kavring
- Rör ihop alla ingredienser i en bunke till en lös smet.
- Häll smeten i en smord brödform.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 60-70 minuter, kolla med teststicka då alla ugnar varierar sig.
- Täck brödet med aluminiumfolie mot slutet om det börjar få för mycket färg. Låt brödet svalna helt innan det skärs upp.
Äggfri majonäs
- Lägg kikärtsspad, vitvinsvinäger och dijonsenap i en hög cylinderformad bunke (bäst är att använda den som brukar medfölja vid köp av mixerstav).
- Börja nu att mixa innehållet i bunken så att det börjar skumma lite.
- Häll nu oljan i en smal stråle ner i bunken medan du mixar hela tiden.
- Börja i botten och lyft mixern lite åt gången så att all olja mixas ihop till tjock härlig majonnäs.
- Smaka av med salt.
Cashew fraiche
- Dag 1: lägg naturella cashewnötter i vatten, täck med plastfolie och ställ i kyl över natten.
- Dag 2: häll av vattnet från cashewnötterna ordentligt och lägg i en mixer/matberedare.
- Tillsätt vattnet och citronjuice alt. vitvinsvinäger beroende på vad du föredrar.
- Mixa på hög hastighet så att du får en slät lite fluffig massa som påminner om crème fraiche i konsistens (detta tar lite tid och kräver en bra mixer). Man kan behöva dra med slickepott utefter kanten så att inga bitar fastnar.
- På slutet så smakar du av med salt, sedan är det bara att använda på samma vis som crème fraiche .
Cheescake
- Mixa kavringen och smält smöret.
- Blanda ihop komponenterna och tryck ut i en springform med c:a 20-23 cm i diameter (bra knep för att få upp smulorna utmed kanten är att använda ett glas med raka kanter som du trycker mot springformen).
- Lägg gelatinbladen i blöt i c:a 5 min (eller lägg alternativt agar agar i blöt enligt anvisning på förpackningen).
- Ta c:a 1 dl av cashew fraichen och värm i en kastrull tillsammans med de uppblötta gelatinbladen.
- Rör om och när gelatinbladen smälter tar du av från plattan. Ställ åt sidan så länge.
- Blanda ihop resterande cashew fraiche med majonnäs, dill och rödlök och rör därefter ner cashew-fraichen med gelatinet i så att det blandas ordentligt.
- Skala räkorna och hacka dem i bitar, rör ner både räkor och löjrom i blandningen.
- Smaka av med salt och eventuellt 1 msk citronjuice.
- Häll i springformen med kavringssmulorna och ställ i kyl minst 4 timmar så att gelatinet stelnar.
- Dekorera med räkor, rom, rödlök och lite grönt!