Cheesecake fri från gluten, ägg och mejeriprodukter

Ett supergott alternativ för dig som älskar cheescake och skaldjur men vill ha gluten-, ägg- och mejerifritt!

Du behöver

Antal portioner: 8-10

Botten

  • 250 g glutenfri kavring (se recept nedan)
  • 75 g växtbaserat smör

Glutenfri kavring

  • 5dl filmjölk (för mejerifritt alternativ, använd 5 dl havreyoghurt +2 tsk vitvinsvinäger)
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2,5 tsk brödkrydda
  • 2,5 dl teffmjöl
  • 6 dl Lailas gula glutenfria mix (eller liknande mix från annat varumärke)

Fyllning

  • 1 kg Pandalus räkor, tinade och skalade
  • 80 g Pandalus löjrom
  • 1 liten rödlök
  • 25 g finhackad dill
  • C:a 3dl äggfri majonnäs (se nedan)
  • C:a 3,5 dl cashew fraiche (se nedan)
  • 5 gelatinblad (alternativt 1 tsk agar agar)

Äggfri majonäs

  • 0,5 dl aquafaba (kikärtsspad)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 3dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • 0,5 tsk salt att smaka av med

Cashew fraiche

  • 200g naturella cashewnötter (lägg i vatten över natten)
  • 2 dl vatten
  • 1 msk citronjuice / vitvinsvinäger
  • C:a 0,5 tsk salt att smaka av med

Gör så här

Glutenfri kavring

  1. Rör ihop alla ingredienser i en bunke till en lös smet.

  2. Häll smeten i en smord brödform.

  3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 60-70 minuter, kolla med teststicka då alla ugnar varierar sig.

  4.  Täck brödet med aluminiumfolie mot slutet om det börjar få för mycket färg. Låt brödet svalna helt innan det skärs upp.

Äggfri majonäs

  1. Lägg kikärtsspad, vitvinsvinäger och dijonsenap i en hög cylinderformad bunke (bäst är att använda den som brukar medfölja vid köp av mixerstav).

  2. Börja nu att mixa innehållet i bunken så att det börjar skumma lite.

  3. Häll nu oljan i en smal stråle ner i bunken medan du mixar hela tiden.

  4. Börja i botten och lyft mixern lite åt gången så att all olja mixas ihop till tjock härlig majonnäs.

  5. Smaka av med salt.

Cashew fraiche

  1. Dag 1: lägg naturella cashewnötter i vatten, täck med plastfolie och ställ i kyl över natten.

  2. Dag 2: häll av vattnet från cashewnötterna ordentligt och lägg i en mixer/matberedare.

  3. Tillsätt vattnet och citronjuice alt. vitvinsvinäger beroende på vad du föredrar.

  4. Mixa på hög hastighet så att du får en slät lite fluffig massa som påminner om crème fraiche i konsistens (detta tar lite tid och kräver en bra mixer). Man kan  behöva dra med slickepott utefter kanten så att inga bitar fastnar.

  5. På slutet så smakar du av med salt, sedan är det bara att använda på samma vis som crème fraiche .

Cheescake

  1. Mixa kavringen och smält smöret.

  2. Blanda ihop  komponenterna och tryck ut i en springform med c:a 20-23 cm i diameter (bra knep för att få upp smulorna utmed kanten är att använda ett glas med raka kanter som du trycker mot springformen).

  3. Lägg gelatinbladen i blöt i c:a 5 min (eller lägg alternativt agar agar i blöt enligt anvisning på förpackningen).

  4. Ta c:a 1 dl av cashew fraichen och värm i en kastrull tillsammans med de uppblötta gelatinbladen.

  5. Rör om och när gelatinbladen smälter tar du av från plattan. Ställ åt sidan så länge.

  6. Blanda ihop resterande cashew fraiche med majonnäs, dill och rödlök och rör därefter ner cashew-fraichen med gelatinet i så att det blandas ordentligt.

  7. Skala räkorna och hacka dem i bitar, rör ner både räkor och löjrom i blandningen.

  8. Smaka av med salt och eventuellt 1 msk citronjuice.

  9. Häll i springformen med kavringssmulorna och ställ i kyl minst 4 timmar så att gelatinet stelnar.

  10. Dekorera med räkor, rom, rödlök och lite grönt!