Fröknäcke med räkor, avokado, smetana och löjrom
Dessa hemmagjorda fröknäcken med räkor och löjrom passar perfekt som välkomsttilltugg – eller varför inte som snittar till buffén? Hur gott som helst!
Du behöver
Antal portioner: c:a 10-25 snittar (kan varieras efter behov)
- 1 kg Pandalus räkor
- 80 g Pandalus löjrom
- 1 citron
- 1/2 rödlök
- 1 avokado
- 1 förpackning smetana
- En knippe dill
- Salt
- Flingsalt
- Nymald svartpeppar
- Olivolja
Fröknäcke
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl sesamfrön
- 1 dl pumpakärnor
- 1/2 dl hela linfrön
- 3 msk chiafrön
- 2 msk pofiber
- 1 msk olivolja
- 3 dl hett vatten
- 1 tsk salt
- 2 krm flingsalt
Gör så här
- Tina räkor och löjrom enligt anvisningen på förpackningarna.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Koka upp vatten i en kastrull.
- Blanda alla torra ingredienser samt vanligt salt i en bunke.
- Tillsätt olivolja.
- Häll över det kokande vattnet och blanda runt.
- Låt stå i 20 minuter.
- Lägg bakplåtspapper på en plåt.
- Fördela smeten på plåten med en slickepott.
- Strö över flingsalt.
- Grädda knäcket i mitten av ugnen i 1 timme och låt det stå på eftervärme i avstängd ugn i ca 10 min. Knäckebrödet ska vara hårt.
- Ta ut och låt svalna samt torka.
- Bryt fröknäcket i bitar.
- Lägg på en skiva avokado, en klick smetana och räkor. Toppa med löjrom, skivad rödlök, dill, citronzest, salt och nymald svartpeppar.
- Ringla gärna över lite olivolja och pressa på lite extra citronsaft.