Fröknäcke med räkor, avokado, smetana och löjrom

Fröknäcke med räkor, avokado, smetana och löjrom

Dessa hemmagjorda fröknäcken med räkor och löjrom passar perfekt som välkomsttilltugg – eller varför inte som snittar till buffén? Hur gott som helst!

Du behöver

Antal portioner: c:a 10-25 snittar (kan varieras efter behov)

Fröknäcke

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl hela linfrön
  • 3 msk chiafrön
  • 2 msk pofiber
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl hett vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 krm flingsalt

Gör så här

  1. Tina räkor och löjrom enligt anvisningen på förpackningarna.

  2. Sätt ugnen på 150 grader.

  3. Koka upp vatten i en kastrull.

  4. Blanda alla torra ingredienser samt vanligt salt i en bunke.

  5. Tillsätt olivolja.

  6. Häll över det kokande vattnet och blanda runt.

  7. Låt stå i 20 minuter.

  8. Lägg bakplåtspapper på en plåt.

  9. Fördela smeten på plåten med en slickepott.

  10. Strö över flingsalt.

  11. Grädda knäcket i mitten av ugnen i 1 timme och låt det stå på eftervärme i avstängd ugn i ca 10 min. Knäckebrödet ska vara hårt.

  12. Ta ut och låt svalna samt torka.

  13. Bryt fröknäcket i bitar.

  14. Lägg på en skiva avokado, en klick smetana och räkor. Toppa med löjrom, skivad rödlök, dill, citronzest, salt och nymald svartpeppar.

  15. Ringla gärna över lite olivolja och pressa på lite extra citronsaft.