Gravad kammussla med jordärtskockspuré
En vacker rätt med gravad kammussla, jordärtskockspuré och krispig grönkål. Perfekt som ett komplement till fiskrätterna på julbordet!
Du behöver
Tillagningstid: c:a 50 min
Gravad kammussla:
- 150 g Pandalus kammusslor
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk socker
Jordärtskockspuré:
- 3 st jordärtskockor
- 2 msk grädde
- 1 msk smör
- Salt
Grönkålschips:
- Ca 100 g grönkålsblad
- Olivolja
- Salt
Topping:
- Pandalus löjrom
- Oxalis
Gör så här
- Skiva varje mussla i 3 skivor med en vass kniv och lägg på ett fat.
- Strö över salt och socker. Låt musslorna stå i kylskåpet täckta med plastfilm i c:a 40 min.
- Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt ångas torra.
- Mosa jordärtskockorna. Vispa i smöret och grädden till en lätt och luftig puré. Smaka av med salt.
- Sätt ugnen på 150°.
- Skölj grönkålen och torka av ordentligt med hushållspapper.
- Riv grönkålen i lika stora bitar och ringla över olivolja samt salt och massera in ordentligt.
- Sprid ut grönkålen på en plåt och rosta i mitten av ugnen i c:a 15 min så att chipsen blir krispiga och får lite färg. Vänd dem efter halva tiden.
- Låt chipsen svalna.
- Uppläggning: Varva den gravade kammusslan med krispiga grönkålschips och len puré på en tallrik i en cirkel och toppa gärna med löjrom, samt oxalis för lite frisk syra!