Gravad kammussla med jordärtskockspuré och grönkål

Gravad kammussla med jordärtskockspuré

En vacker rätt med gravad kammussla, jordärtskockspuré och krispig grönkål. Perfekt som ett komplement till fiskrätterna på julbordet!

Dela på facebook

Du behöver

Tillagningstid: c:a 50 min

Gravad kammussla:

Jordärtskockspuré:

  • 3 st jordärtskockor
  • 2 msk grädde
  • 1 msk smör
  • Salt

Grönkålschips:

  • Ca 100 g grönkålsblad
  • Olivolja
  • Salt

Topping:

Gör så här

  1. Skiva varje mussla i 3 skivor med en vass kniv och lägg på ett fat.

  2. Strö över salt och socker. Låt musslorna stå i kylskåpet täckta med plastfilm i c:a 40 min.

  3. Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt ångas torra.

  4. Mosa jordärtskockorna. Vispa i smöret och grädden till en lätt och luftig puré. Smaka av med salt.

  5. Sätt ugnen på 150°.

  6. Skölj grönkålen och torka av ordentligt med hushållspapper.

  7. Riv grönkålen i lika stora bitar och ringla över olivolja samt salt och massera in ordentligt.

  8. Sprid ut grönkålen på en plåt och rosta i mitten av ugnen i c:a 15 min så att chipsen blir krispiga och får lite färg. Vänd dem efter halva tiden.

  9. Låt chipsen svalna.

  10. Uppläggning: Varva den gravade kammusslan med krispiga grönkålschips och len puré på en tallrik i en cirkel och toppa gärna med löjrom, samt oxalis för lite frisk syra!