Kammusslor med sandefjordssås och löjrom

Kammusslor med sandefjordssås och löjrom

Sandefjordsåsen är den lyxiga men enkelt tillagade såsen med ursprung i Norge som gör sig perfekt med olika fisk- och skaldjursrätter. Lika delar crème fraiche, smör och grädde blandas med löjrom och gräslök – här med smörstekta kammusslor som tillsammans skapar en perfekt liten förrätt. Kan med fördel även serveras med en bit surdegsbröd för att suga upp den goda såsen med!

Du behöver

Antal portioner: 5 små förrätter

  • 1 förpackning Pandalus kammusslor á 150 g (tina i kyl och låt rinna av väl)
  • Smör att steka i
  • Salt och peppar

Sandefjordsås

  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 100 g smör
  • 1,5 tsk citronjuice
  • 1-2 msk finskuren gräslök
  • Salt och peppar
  • Eventuellt 1/2 tsk honung att balansera syran med

Till servering

  • 80 g Pandalus löjrom
  • Finskuren gräslök
  • Eventuellt lite ätbara blommor, t.ex. penséer

Gör så här

  1. Koka upp grädden och låt puttra några minuter.

  2. Rör ner crème fraichen och låt koka upp.

  3. Stäng av plattan men låt kastrullen stå kvar.

  4. Rör ner smöret i små klickar åt gången så att det smälter ner i crème fraiche- och gräddblandningen.

  5. Tillsätt citronjuicen under omrörning och smaka av såsen med salt och peppar.

  6. Addera finklippt gräslök och rör om.
  7. Torka av kammusslorna med lite papper samt salta och peppra.

  8. Stek på hög värme så att de får fin färg.

  9. Grunda med sandefjordsås på assietter och lägg en kammussla i mitten på varje.

  10. Lägg löjrom i små klickar runtomkring.

  11. Strö lite extra gräslök och lägg eventuellt på några penséer.