Kinesisk hot pot med tigerräkor

Kinesisk hot pot med tigerräkor

Hot pot, vars tillagning går att likna vid fondue, är en gryta som förekommer i många olika varianter runtom i östasien. Det är en social tillagningsmetod där buljongen bokstavligen står i centrum (denna serveras över en värmekälla så som en induktionsplatta som placeras i mitten av bordet) och de olika ingredienserna kokas för att sedan fiskas upp och avnjutas tillsammans med dippsåser. Så samlas kring- och njut av denna fantastiskt goda dopp-i-grytan, som dessutom är väldigt enkel att tillaga!

Du behöver

Antal portioner: c:a 4

  • 200 g Pandalus tigerräkor
  • 2-3 skivor lövbiff, skivade (eller något annat lött – välj själv efter smak och tycke)
  • Färdig mix av kinesisk buljong (finns att köpa på Asian Market), alternativt en egen buljong med buljongtärningar (höns), soja, sesamolja, risvin, ingefära och schalottenlök
  • Broccoli, i mindre bitar
  • Körsbärstomater
  • Nudlar
  • Salladslök
  • Enokisvamp
  • Ostronskivling

Sesamsås

  • 1 dl soja
  • 1 msk sesamolja
  • Sesamfrön

Chillisås

  • 2 tsk ketchup
  • 5-6 msk sambal oelek
  • 1 tsk socker

Övriga (valfria) tillbehör

Gör så här

  1. Tina tigerräkorna efter anvisning på förpackning

  2. Skär alla ingredienser och placera dem i olika skålar och på skärbräden

  3. Gör buljongen (antingen med kinesisk mix eller egen).

  4. Häll buljongen i en vid gryta och placera på induktionsplattan.

  5. Sedan är det bara att börja tillaga ingredienserna:
  • Köttet kräver bara cirka 30 sekunder, beroende på hur tunt det är skivat
  • Tigerräkorna, cirka 1-2 minuter
  • Nudlarna, enligt anvisningar på förpackningen
  • Grönsaker, några minuter beroende på vad det är
  • Svampen, några minuter så att de mjuknar till