Kinesisk hot pot med tigerräkor
Hot pot, vars tillagning går att likna vid fondue, är en gryta som förekommer i många olika varianter runtom i östasien. Det är en social tillagningsmetod där buljongen bokstavligen står i centrum (denna serveras över en värmekälla så som en induktionsplatta som placeras i mitten av bordet) och de olika ingredienserna kokas för att sedan fiskas upp och avnjutas tillsammans med dippsåser. Så samlas kring- och njut av denna fantastiskt goda dopp-i-grytan, som dessutom är väldigt enkel att tillaga!
Du behöver
Antal portioner: c:a 4
- 200 g Pandalus tigerräkor
- 2-3 skivor lövbiff, skivade (eller något annat lött – välj själv efter smak och tycke)
- Färdig mix av kinesisk buljong (finns att köpa på Asian Market), alternativt en egen buljong med buljongtärningar (höns), soja, sesamolja, risvin, ingefära och schalottenlök
- Broccoli, i mindre bitar
- Körsbärstomater
- Nudlar
- Salladslök
- Enokisvamp
- Ostronskivling
Sesamsås
- 1 dl soja
- 1 msk sesamolja
- Sesamfrön
Chillisås
- 2 tsk ketchup
- 5-6 msk sambal oelek
- 1 tsk socker
Övriga (valfria) tillbehör
- Pandalus kammusslor
- Tofu
- Dumplings
- Fiskbollar
- Vietnamesiska köttbullar
Gör så här
- Tina tigerräkorna efter anvisning på förpackning
- Skär alla ingredienser och placera dem i olika skålar och på skärbräden
- Gör buljongen (antingen med kinesisk mix eller egen).
- Häll buljongen i en vid gryta och placera på induktionsplattan.
- Sedan är det bara att börja tillaga ingredienserna:
- Köttet kräver bara cirka 30 sekunder, beroende på hur tunt det är skivat
- Tigerräkorna, cirka 1-2 minuter
- Nudlarna, enligt anvisningar på förpackningen
- Grönsaker, några minuter beroende på vad det är
- Svampen, några minuter så att de mjuknar till