Sandefjordspasta med räkor och löjrom
Sandefjordsåsen är den lyxiga men enkelt tillagade såsen med ursprung i Norge som gör sig perfekt med olika fisk- och skaldjursrätter. Lika delar crème fraiche, smör och grädde blandas med löjrom och gräslök, här tillsammans med pasta och räkor. Otroligt gott!
Du behöver
Antal portioner: 4
- 1 kg Pandalus räkor
- 80 g Pandalus löjrom
- C:a 400 g valfri pasta
- 1,5 dl grädde
- 1,5 dl crème fraiche
- 150 g smör
- 2 tsk citronjuice
- 2 msk finskuren gräslök
- Salt och peppar
- Dill, gräslök samt gärna lite ätbara blommor att dekorera med
Gör så här
- Tina räkor och löjrom enligt anvisning på förpackningarna.
- Koka upp grädde och låt puttra några minuter.
- Rör ner crème fraiche och låt koka upp.
- Sänk värmen till lägsta effekt.
- Rör ner smöret i små klickar åt gången så att det smälter ner i grädd- och crème fraiche blandningen (låt ej koka upp).
- Tillsätt citronjuicen under omrörning och smaka av såsen med salt och peppar.
- Rör du ner finklippt gräslök och rör om.
- Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
- När pastan är klar vänder du ner den i såsen och blandar runt väl så att det blir sås på all pasta.
- Lägg upp på tallrikar och lägg på rikligt med löjrom och räkor.
- Toppa med lite mer finskuren gräslök samt lite dill och eventuellt lite ätbara blommor.
- Servera direkt.