Sandefjordspasta med räkor och löjrom

Sandefjordspasta med räkor och löjrom

Sandefjordsåsen är den lyxiga men enkelt tillagade såsen med ursprung i Norge som gör sig perfekt med olika fisk- och skaldjursrätter. Lika delar crème fraiche, smör och grädde blandas med löjrom och gräslök, här tillsammans med pasta och räkor. Otroligt gott!

Du behöver

Antal portioner: 4

  • 1 kg Pandalus räkor 
  • 80 g Pandalus löjrom
  • C:a 400 g valfri pasta
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 150 g smör
  • 2 tsk citronjuice
  • 2 msk finskuren gräslök
  • Salt och peppar
  • Dill, gräslök samt gärna lite ätbara blommor att dekorera med

Gör så här

  1. Tina räkor och löjrom enligt anvisning på förpackningarna.

  2. Koka upp grädde och låt puttra några minuter.

  3. Rör ner crème fraiche och låt koka upp.

  4. Sänk värmen till lägsta effekt.

  5. Rör ner smöret i små klickar åt gången så att det smälter ner i grädd- och crème fraiche blandningen (låt ej koka upp).

  6. Tillsätt citronjuicen under omrörning och smaka av såsen med salt och peppar.

  7. Rör du ner finklippt gräslök och rör om.

  8. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.

  9. När pastan är klar vänder du ner den i såsen och blandar runt väl så att det blir sås på all pasta.

  10. Lägg upp på tallrikar och lägg på rikligt med  löjrom och räkor.

  11. Toppa med lite mer finskuren gräslök samt lite dill och eventuellt lite ätbara blommor.

  12. Servera direkt.