Räk- & löjromspizza på bigadeg

Räk- & löjromspizza på bigadeg

En riktigt härlig pizza med bas på créme fraiche och parmesan, toppad med picklad rödlök, färsk dill, räkor och löjrom. Biga är en italiensk fördeg som bakas in i den resterande degen efter ca 16 timmars jäsning och gör att pizzan blir alldeles extra god.

Du behöver

Receptet nedan är för 6 pizzor och räkna med att påbörja bigan drygt 2 dygn innan du ska äta på grund av jäsningstiden.

Bigadeg:

 • 400g tipo 00-mjöl
 • 1g färsk jäst
 • 220g rumstempererat vatten

Deg:

 • 600g tipo 00-mjöl
 • 480g rumstempererat vatten
 • 22g flingsalt 

Topping:

Gör så här

 1. Börja med att fermentera bigan genom att lösa upp jästen i vattnet och sedan tillsätta mjölet.

 2. Jobba försiktigt in vätskan i mjölet för att undvika allt för mycket glutentrådar. Degen ska vara aningen torr och klumpig.

 3. Låt bigan jäsa cirka 16 timmar i rumstemperatur i en lufttät behållare.

 4. Tina löjrom och räkor, skala räkorna och ställ in i kyl.

 5. Jobba in bigan i den övriga degen på följande sätt: Lös upp saltet i vattnet och bryt därefter upp bigan i vätskan. Addera mjölet successivt i två omgångar och knåda ihop degen ordentligt, antingen för hand eller i köksmaskin.

 6. När degen gått ihop sig till en slät massa är det dags att vika den (dvs forma den till en boll) för att sedan låta den vila i en bunke i 2 timmar i rumstemperatur.

 7. Dela därefter upp degen i 6 lika stora portioner och låt jäsa i en tät behållare i cirka 4-6 timmar, alternativt i kylen ett dygn.

 8. Sätt ugnen på maxtemperatur (ca 275 grader). Om du har en pizzasten, ställ in den i ugnen i ca en timme på grill. Baka därefter ut pizzorna och lägg på creme fraiche samt parmesan. Lägg pizzorna på pizzastenen eller på vanlig ugnsplåt och baka tills de blir gyllenbruna – cirka 4 minuter.

 9. Toppa pizzan med löjrom, räkor, picklad rödlök och färsk dill. Servera genast.