Räk- och löjromscheesecake
Bjud på denna otroligt vackra och goda cheesecake med botten av kavring, krämig fyllning med bland annat färskost, räkor och löjrom samt massor av härlig topping. Garanterad succé!
Du behöver
Antal portioner: ca 12
Botten
- 200 g kavring
- 75 g smör
Fyllning
- 1 kg Pandalus räkor
- 80 g Pandalus löjrom
- 300 g naturell färskost
- 5 dl creme fraiche 32%
- 1 finhackad rödlök
- 3 gelatinblad
- 1,5 msk färskpressad citronsaft
- Ca 25-30 g finhackad dill
- Salt och peppar
Topping
- Pandalus räkor
- Pandalus löjrom
- Gurka som skivas på längden och formas som spiraler
- Rädisor (använd en spetsig kniv och dela dem på mitten med ett sick-sack mönster)
- Dill
- Kavringssmul (gör lite extra när du förbereder botten)
- Ätbara blommor, t.ex. ärtblom och krasseblad
Gör så här
- Tina räkor och löjrom enligt anvisning på förpackningarna.
- Mixa ihop kavring till fina smulor i en matberedare eller med mixer.
- Bryn smöret och rör sedan ihop med kavringssmulorna.
- Fördela i en springform med mått på ca 22-24 cm (klä gärna formen med bakplåtspapper eller tårtplast för ett snyggare resultat).
- Skala räkorna.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min så att dem sväller.
- Värm citronjuicen i kastrull och lägg i gelatinbladen så att de smälter ihop med juicen.
- Ställ åt sidan för att svalna lite.
- Vispa ihop färskost och crème fraiche till luftig konsistens.
- Hacka räkorna men spara gärna några till dekoration. Vänd ner finhackad dill, rödlök, löjrom (spara även här lite till dekoration) samt de hackade räkorna. Smaka av smeten med salt och peppar.
- För att undvika att få klumpar från gelatinet så kan man ta ca 1 dl från färskost- och crème fraicheröran och blanda ner i det smälta gelatinet. Rör runt och vänd sedan ner blandningen i resten av färskost- och crème fraicheröran och blanda ordentligt.
- Häll fyllningen över kavringssmulet och ställ sedan i kyl i minst 4-5 timmar (men gärna över natten) så att gelatinet hinner stelna.
- Dekorera förslagsvis med lite räkor, löjrom, gurka, rädisor, dill, smul från kavring och ätbara blommor