
Räk- och löjromsemlor
Fettisdagen infaller varje år 47 dagar före påsk och kan därmed komma någon gång mellan 3 februari och 9 mars. Enligt den katolska traditionen är fettisdagen den tredje och sista så kallade fastlagsdagen som föregick en längre fasteperiod, och på vilken man i Sverige traditionellt åt mycket fet mat och lekte lekar (bland annat kunde man piska varandra med så kallat fastlagsris – något som dock sedan förbjöds efter reformationen från katolicism till protestantism). I områden med stark katolsk prägel firas fastlagen med ett överflöd av mat och karnevaler som står i stark kontrast till den återhållsamma fasteperiod som sedan råder fram till påsk. I Frankrike firas exempelvis Mardí gras på just detta vis, en tradition som fransmännen sedan tog med sig när de koloniserade de södra delarna av dagens USA som sedan dess också har en stark Mardi gras-tradition.
Sedan mitten av 1900-talet är det dock ett speciellt bakverk som vi förknippar med just fettisdagen här i Sverige – nämligen semlan såklart! Även om det är semlan med grädde, mandelmassa och florsocker vi är mest vana vid bjuder vi här på en bra mycket matigare (och lyxigare!) variant med räk- och löjromsröra (ett tips är att göra många frallor på en gång och spara de som blir över i frysen till ett senare tillfälle). Perfekt för fettisdagens frosseri!
Du behöver
Antal portioner: c:a 18-20 frallor, röra till c:a 8-10 semlor
Fluffiga Frallor
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1/2 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
- 1 ägg
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- 6 dl rågsikt
- C:a 6 dl vetemjöl special
Räkröra med löjrom
- 1 kg Pandalus räkor (tinade och skalade)
- 1 förpackning Pandalus löjrom
- 1 dl creme fraiche (vispad)
- 1,5 dl majonnäs av god kvalitet
- 1 st finhackad rödlök
- 1 knippe finhackad dill
- Salt och eventuellt citronpeppar.
Gör så här
Fluffiga frallor
- Lös upp jästen i fingervarm mjölk (c:a 37°c).
- Blanda i olja, salt, honung och ägg.
- Rör runt och rör sedan ner lite mjöl åt gången medan du bearbetar degen (tänk på att mjöl kan ha olika luftfuktighet och därmed kan det också variera lite hur mycket mjöl som går åt).
- När du arbetat med degen i ca 8-10 min – täck bunken med plastfolie och ställ på jäsning c:a 1 tim.
- När degen jäst färdigt så stjälp upp degen och dela den i ca 18-20 bitar (c:a 55 g / bit).
- Forma bitarna till runda frallor och lägg på plåtar.
- Jäs i ytterligare c:a 45 min och grädda sedan på 225°c i c:a 15 min ( de ska ha fin färg och kännas lite ihåliga när du knackar på dem.
- Tag ut och låt svalna på galler.
Räkröra med löjrom
- Tina räkorna enligt anvisning på förpackning och skala dem.
- Vispa creme fraiche i en bunke med elvisp tills den är fluffig och rör sedan ner majonnäs, rödlök, dill, räkor och c:a 2/ 3 av löjromen (spara resten till servering).
- Smaka av och tillsätt eventuellt citronpeppar och lite salt.
Montering
- Skär av toppen på 8-10 frallor (lägg resten i frysen och spara till senare tillfälle) och gröp ut lite av innanmätet.
- Fyll dem med räk- och romröran, toppa med löjrom och eventuellt några räkor.
- Garnera med picklad- eller vanlig rödlök, dill och kanske en citronskiva.
- Lägg på toppen och servera direkt.