Räk- och löjromsemlor

Räk- och löjromsemlor

Dessa semlor med räk- och löjromsröra är bra mycket matigare än vanliga semlor – och så mycket lyxigare! Ett tips är att göra många frallor på en gång och spara de som blir över i frysen. 

Du behöver

Antal portioner: c:a 18-20 frallor, röra till c:a 8-10 semlor

Fluffiga Frallor

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst 
  • 1/2 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • 1 ägg
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 6 dl rågsikt
  • C:a 6 dl vetemjöl special

Räkröra med löjrom

  • 1 kg Pandalus räkor (tinade och skalade)
  • 1 förpackning Pandalus  löjrom
  • 1 dl creme fraiche (vispad)
  • 1,5 dl majonnäs av god kvalitet
  • 1 st finhackad rödlök
  • 1 knippe finhackad dill
  • Salt och eventuellt citronpeppar.

Gör så här

Fluffiga frallor

  1. Lös upp jästen i fingervarm mjölk (c:a 37°c).

  2. Blanda i olja, salt, honung och ägg.

  3. Rör runt och rör sedan ner lite mjöl åt gången medan du bearbetar degen (tänk på att mjöl kan ha olika luftfuktighet och därmed kan det också variera lite hur mycket mjöl som går åt).

  4. När du arbetat med degen i ca 8-10 min – täck bunken med plastfolie och ställ på jäsning c:a 1 tim.

  5. När degen jäst färdigt så stjälp upp degen och dela den i ca 18-20 bitar (c:a 55 g / bit).

  6. Forma bitarna till runda frallor och lägg på plåtar.

  7. Jäs i ytterligare c:a 45 min och grädda sedan på 225°c i c:a 15 min ( de ska ha fin färg och kännas lite ihåliga när du knackar på dem.

  8. Tag ut och låt svalna på galler.

Räkröra med löjrom

  1. Tina räkorna enligt anvisning på förpackning och skala dem.

  2. Vispa creme fraiche i en bunke med elvisp tills den är fluffig och rör sedan ner majonnäs, rödlök, dill, räkor och c:a 2/ 3 av löjromen (spara resten till servering).

  3. Smaka av och tillsätt eventuellt citronpeppar och lite salt.

Montering

  1. Skär av toppen på 8-10 frallor (lägg resten i frysen och spara till senare tillfälle) och gröp ut lite av innanmätet.

  2. Fyll dem med räk- och romröran, toppa med löjrom och eventuellt några räkor.

  3. Garnera med picklad- eller vanlig rödlök, dill och kanske en citronskiva.

  4. Lägg på toppen och servera direkt.