Räkfrossa med flatbread, grön aioli och löjrom
Nybakt bröd, räkor, löjrom och goda kalla såser – kan det bli annat än gott? I detta recept gör vi dessutom egen aioli på äggvitor istället för gulor.
Du behöver
2-3 portioner
- 1 kg Pandalus räkor
- 1 pkt Pandalus löjrom
- 8 flatbread
- 2 dl crème fraiche
- 1 rödlök
- srirachamajonnäs
- dillaioli
- 1 citron
- rädisor
- gräslök
Flatbread, 8 st
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 2 1/2 dl yoghurt, 3 %
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
Dillaioli:
- 2 äggvitor
- 1/2 vitlöksklyfta
- en näve färsk dill
- 1 tsk vitvinsvinäger
- ca 2 dl rapsolja
- salt
Gör så här
- Tina räkorna och löjrommen.
- Gör dillaiolin (på äggvitor). Separera äggen och lägg äggvitan i en skål. Tillsätt dill, vitvinsvinäger och vitlök. Mixa med en stavmixer tills det bildas ett vitt skum. Häll långsamt i rapsoljan och mixa under tiden. För tjockare konsistens, häll i mer olja. Smaka av med salt. Ställ kallt så länge.
- Baka flatbread. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Häll i yoghurten och arbeta ihop en deg. Täck med plastfolie och låt vila i 20 minuter. Dela degen i 8 bitar. Rulla till en boll och kavla ut på ett mjölat bakbord. Stek i en torr het panna på båda sidorna.
- Servera flatbread med två olika toppings på. Det ena med dillaioli, hackad rödlök, räkor och dillkvist. Den andra med crème fraiche, hackad rödlök, löjrom och hackad gräslök. Resten av räkorna doppar du i srirachamajonnäs och i dillaioli.