Räkpaté med löjromssås

Räkpaté med löjromssås

En svensk klassiker där riktigt bra råvaror är nyckeln till ett lyckat resultat!

Du behöver

Cirka 15 bitar
Tillagningstid cirka 2 h plus tid att svalna (helst ett dygn i kyl)

Paté

  • 400 g Pandalus räkor (200 till smet och 200 till dekoration)
  • Dill
  • 3 ägg
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 dl majonnäs
  • Salt
  • Peppar
  • Citron
  • Gräslök

Romsås

  • 3 dl creme fraiche
  • 80 g Pandalus löjrom
  • 1/2 finhackad rödlök
  • Svartpeppar
  • Dill till garnering

Gör så här

  1. . Tina löjrommen och räkorna, skala dem därefter

  2. Sätt ugnen på 200 grader

  3. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform

  4. Placera räkorna i botten av formen och strö över hackad dill

  5. Blanda ihop grädde, majonnäs, ägg, salt och peppar väl, häll sedan i formen

  6. Täck formen med aluminiumfolie och ställ formen i en långpanna med vatten i

  7. Ställ allting i nedre delen av ugnen och låt stå inne cirka 1,5 timme

  8. Ta ut formen och låt svalna helt, ställ sedan in patén i kylen (helst 1 dygn)

  9. Blanda ihop alla ingredienser till romsåsen

  10. Skär upp patén innan servering och servera tillsammans med såsen