Räkpaté med löjromssås
En svensk klassiker där riktigt bra råvaror är nyckeln till ett lyckat resultat!
Du behöver
Cirka 15 bitar
Tillagningstid cirka 2 h plus tid att svalna (helst ett dygn i kyl)
Paté
- 400 g Pandalus räkor (200 till smet och 200 till dekoration)
- Dill
- 3 ägg
- 5 dl vispgrädde
- 1/2 dl majonnäs
- Salt
- Peppar
- Citron
- Gräslök
Romsås
- 3 dl creme fraiche
- 80 g Pandalus löjrom
- 1/2 finhackad rödlök
- Svartpeppar
- Dill till garnering
Gör så här
- . Tina löjrommen och räkorna, skala dem därefter
- Sätt ugnen på 200 grader
- Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform
- Placera räkorna i botten av formen och strö över hackad dill
- Blanda ihop grädde, majonnäs, ägg, salt och peppar väl, häll sedan i formen
- Täck formen med aluminiumfolie och ställ formen i en långpanna med vatten i
- Ställ allting i nedre delen av ugnen och låt stå inne cirka 1,5 timme
- Ta ut formen och låt svalna helt, ställ sedan in patén i kylen (helst 1 dygn)
- Blanda ihop alla ingredienser till romsåsen
- Skär upp patén innan servering och servera tillsammans med såsen