Silltårta toppad med löjrom och räkor
Sill är ju som bekant närvarande på de flesta av våra högtidsfiranden. Denna festliga sill- och skaldjurstårta passar perfekt till minglet- eller kanske rent av som en av rätterna på årets alla bufféer!
Du behöver
Antal portioner: 10-12 bitar
Tillagningstid: c:a 30 min (plus 4-5 timmar i kyl)
Botten
- 200 g kavring
- 75 g smör, smält
Fyllning
- 1 burk matjessill, hackad
- 3 gelatinblad
- 1/2 rödlök, finhackad
- 2 dl creme fraiche
- 3 dl gräddfil
- Svartpeppar
- Salt
Topping
- 40 g Pandalus löjrom
- 12-15 Pandalus räkor, skalade
- Dill
- Gräslök, finhackad
- 1/2 rödlök, finhackad
Gör så här
- Tina löjrom och räkor, skala räkorna
- Gör botten genom att mixa kavringen till smulor med en stavmixer
- Smält smöret och blanda ihop med brödet, täck botten av en form med löstagbar kant med blandningen och platta till
- Låt stå i kyl medan det andra förbereds
- Blanda ihop gräddfil, crème fraiche och finhackad rödlök och hackad sill i en skål
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten cirka fem minuter
- Smält sedan gelatinbladen långsamt i en kastrull på svag värme, låt svalna något
- Blanda ner gelatinbladen i gräddfilsröran och häll sedan ner allting i formen
- Låt stå i kylen minst 4 timmar
- Toppa tårtan innan servering med räkor, löjrom, finhackad lök, gräslök och dill!