Silltårta toppad med löjrom och räkor

Silltårta toppad med löjrom och räkor

Sill är ju som bekant närvarande på de flesta av våra högtidsfiranden. Denna festliga sill- och skaldjurstårta passar perfekt till minglet- eller kanske rent av som en av rätterna på årets alla bufféer!

Du behöver

Antal portioner: 10-12 bitar
Tillagningstid: c:a 30 min (plus 4-5 timmar i kyl)

Botten

  • 200 g kavring
  • 75 g smör, smält

Fyllning

  • 1 burk matjessill, hackad
  • 3 gelatinblad
  • 1/2 rödlök, finhackad
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 dl gräddfil
  • Svartpeppar
  • Salt

Topping

Gör så här

  1. Tina löjrom och räkor, skala räkorna

  2. Gör botten genom att mixa kavringen till smulor med en stavmixer

  3. Smält smöret och blanda ihop med brödet, täck botten av en form med löstagbar kant med blandningen och platta till

  4. Låt stå i kyl medan det andra förbereds

  5. Blanda ihop gräddfil, crème fraiche och finhackad rödlök och hackad sill i en skål

  6. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten cirka fem minuter

  7. Smält sedan gelatinbladen långsamt i en kastrull på svag värme, låt svalna något

  8. Blanda ner gelatinbladen i gräddfilsröran och häll sedan ner allting i formen

  9. Låt stå i kylen minst 4 timmar

  10. Toppa tårtan innan servering med räkor, löjrom, finhackad lök, gräslök och dill!