Skagen éclair

Foto: Pandalus Seafood

Skagen Éclairs

Ett lyxigt möte mellan det franska och svenska köket. 

Du behöver

8 stycken éclairs

Sanddeg/mördeg:

  • 30 g smör, kallt i kuber
  • 30 g vetemjöl
  • 1 nypa salt

Choux deg:

  • 70 g smör
  • 70 g mjölk
  • 70 g vatten
  • 190 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • 2 ägg

Skagenröra:

  • 200 g handskalade räkor
  • 60 g majonnäs (helst hemgjord)
  • 60 g smetana
  • 1-2 msk löjrom 
  • 2 msk finhackad rödlök
  • Citronsaft
  • Hackad dill
  • Salt och peppar

Gör så här

Bakelserna: 

  1. Börja med mördegen. Nyp ihop allt, tryck ut ca 1 mm tjock mellan två bakplåtspapper. Frys in till senare.

  2. Fortsätt med Petit choux-degen. Sätt ugnen på 200 grader.

  3. Smält smör, mjölk och vatten och värm upp.

  4. Blanda mjöl, salt och socker. Rör ner och vispa ihop.

  5. Rör ner ett ägg i taget och ”rosta” degen tills den släpper från kanterna.

  6. Fyll degen i en spritspåse med valfri tyll (jag tog en krustyll) och spritsa ut ca 12 cm längder på en plåt med bakplåtspapper.

  7. Ta ut mördegen, stansa ut och lägg på ett lock på varje bakelse.

  8. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min eller tills gyllene. Ta ut och låt svalna.

Skagenröra

  1. Grovhacka räkorna och blanda med resterande ingredienser.

  2. Låt stå i kyl fram till servering.

Sätt ihop

  1. Skär upp éclair-bakelserna och fyll med skagenröra.

  2. Toppa gärna med lite extra löjrom och dillvippar!