Skagenheesecake1

Skagencheesecake

Bjud på en påsk deluxe med denna fantastiska cheesecake innehållande kavring och en krämig skagen! Låt gärna fantasin flöda när du garnerar (toppa exempelvis med extra räkor/löjrom, rödlök, dill, gräslök, sparris, rädisor och/eller lite ätbara blommor så som Penséer eller Gräslöksblommor).

Du behöver

Antal portioner: 8-10 bitar

Botten

  • 300 g kavring
  • 100 g smör (brynes för extra god smak)

Fyllning

  • 1 kg Pandalus räkor, tinade och skalade
  • 80 g Pandalus löjrom
  • 300 g färskost (naturell)
  • 5 dl creme fraiche 32%
  • 1 st finhackad rödlök
  • 4 st gelatinblad
  • 0,5 dl färskpressad citronsaft
  • C:a 25-30 g finhackad dill
  • Salt och peppar

Gör så här

Botten

  1. Börja med att mixa ihop kavring till fina smulor i matberedare/mixer.

  2. Bryn smöret och rör sedan ihop med kavringsmulorna.

  3. Förbered 2 st springformar i storlek 15 cm och 12 cm.

  4. Spänn fast bakplåtspapper i botten och klä även in kanterna med antingen bakplåtspapper eller tårtplast.

Fyllning

  1. Tina löjrom och räkor (förbered gärna detta moment genom att ta ur frysen redan dagen innan och tina i kyl över natten).

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i c:a 5 min så att de sväller, värm citronjuice i kastrull och lägg i gelatinbladen så att de smälter ihop med juicen.

  3. Ställ åt sidan för att svalna lite.

  4. Vispa ihop färskost och creme fraiche till luftig konsistens.

  5. Vänd ner finhackad dill, rödlök och löjrom och grovhackade räkor (spara dock ett antal räkor till garnering).

  6. Rör ner sist ner gelatin/citronblandningen och rör till jämn konsistens (här är det viktigt att jobba lite snabbt så att inte gelatinet stelnar och bildar klumpar).

  7. Smaka av med salt och peppar .

Till servering

  1. För att göra en hög cheesecake så använder vi två formar som vi sedan monterar ihop.

  2. Börja med att fördela ett relativt tunt lager av kavringsmulorna i botten av båda formarna.

  3. Häll på ett lager med fyllning  och fortsätt sedan med ett lager kavringsmulor.

  4. Varva sedan fyllningen med kavringsmulorna i båda formarna så att du får en randig cheesecake (vill du göra en stor form istället så använd dig av en springform med ca mått 23-25 cm och varva sedan fyllningen med smulorna i tre lager).

  5. Låt nu cheesecakeformarna stå kylt i minst 4 timmar så att gelatinet hinner stelna.

  6. När det är dags för att servera så lossar du kanten på springformen, avlägsnar bakplåtspapper/ tårtpapper och flytta försiktigt över först den största cheesecaken (15 cm) på ditt serveringsfat.

  7. Tag sedan den mindre (12cm) och lägg uppepå så att de båda bildar en enhet.

  8. Nu är det bara att dekorera! Bygg gärna en topp av räkor längst upp och använd dig sedan av din fantasi för garnering. Ÿ