Skagencheesecake
Bjud på en påsk deluxe med denna fantastiska cheesecake innehållande kavring och en krämig skagen! Låt gärna fantasin flöda när du garnerar (toppa exempelvis med extra räkor/löjrom, rödlök, dill, gräslök, sparris, rädisor och/eller lite ätbara blommor så som Penséer eller Gräslöksblommor).
Du behöver
Antal portioner: 8-10 bitar
Botten
- 300 g kavring
- 100 g smör (brynes för extra god smak)
Fyllning
- 1 kg Pandalus räkor, tinade och skalade
- 80 g Pandalus löjrom
- 300 g färskost (naturell)
- 5 dl creme fraiche 32%
- 1 st finhackad rödlök
- 4 st gelatinblad
- 0,5 dl färskpressad citronsaft
- C:a 25-30 g finhackad dill
- Salt och peppar
Gör så här
Botten
- Börja med att mixa ihop kavring till fina smulor i matberedare/mixer.
- Bryn smöret och rör sedan ihop med kavringsmulorna.
- Förbered 2 st springformar i storlek 15 cm och 12 cm.
- Spänn fast bakplåtspapper i botten och klä även in kanterna med antingen bakplåtspapper eller tårtplast.
Fyllning
- Tina löjrom och räkor (förbered gärna detta moment genom att ta ur frysen redan dagen innan och tina i kyl över natten).
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i c:a 5 min så att de sväller, värm citronjuice i kastrull och lägg i gelatinbladen så att de smälter ihop med juicen.
- Ställ åt sidan för att svalna lite.
- Vispa ihop färskost och creme fraiche till luftig konsistens.
- Vänd ner finhackad dill, rödlök och löjrom och grovhackade räkor (spara dock ett antal räkor till garnering).
- Rör ner sist ner gelatin/citronblandningen och rör till jämn konsistens (här är det viktigt att jobba lite snabbt så att inte gelatinet stelnar och bildar klumpar).
- Smaka av med salt och peppar .
Till servering
- För att göra en hög cheesecake så använder vi två formar som vi sedan monterar ihop.
- Börja med att fördela ett relativt tunt lager av kavringsmulorna i botten av båda formarna.
- Häll på ett lager med fyllning och fortsätt sedan med ett lager kavringsmulor.
- Varva sedan fyllningen med kavringsmulorna i båda formarna så att du får en randig cheesecake (vill du göra en stor form istället så använd dig av en springform med ca mått 23-25 cm och varva sedan fyllningen med smulorna i tre lager).
- Låt nu cheesecakeformarna stå kylt i minst 4 timmar så att gelatinet hinner stelna.
- När det är dags för att servera så lossar du kanten på springformen, avlägsnar bakplåtspapper/ tårtpapper och flytta försiktigt över först den största cheesecaken (15 cm) på ditt serveringsfat.
- Tag sedan den mindre (12cm) och lägg uppepå så att de båda bildar en enhet.
- Nu är det bara att dekorera! Bygg gärna en topp av räkor längst upp och använd dig sedan av din fantasi för garnering.