Små ostpajer med räkor och löjrom

Små ostpajer med räkor och löjrom

Sätt lite guldkant på tillvaron och servera dessa små pajer som tillagas väldigt enkelt i en vanlig muffinsplåt. Lätt, lyxigt och supergott!

Du behöver

Antal portioner: 12 små pajer

Pajdeg

  • 125 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 krm salt

Ostfyllning

  • 175 g riven lagrad ost, t.ex .prästost eller västerbottenost
  • 3 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 1 knivsudd cayennepeppar
  • Salt

Till servering

  • 80 g Pandalus löjrom
  • 500 g Pandalus räkor, tinade enligt anvisning på förpackning samt skalade
  • 2 dl creme fraiche, alternativt smetana
  • Picklad rödlök
  • Dill
  • Finhackad gräslök

Gör så här

  1. Blanda ihop vetemjöl, smör och salt i en matberedare.

  2. Tillsätt ägget så att degen går ihop (tänk på att degen ska arbetas så lite som möjligt för att bli spröd och fin).

  3. Kavla ut degen mellan två mjölade bakplåtspapper och stansa sedan ut cirklar som passar i en muffinsplåt.

  4. Mjöla en muffinsplåt för 12 muffins och klä sedan varje hål med den utstansade degen, ställ sedan kallt i minst 1 timme (kan även förberedas dagen innan).

  5. Sätt ugnen på 200°c.

  6. Fördela osten på botten i de små pajskalen i muffinsplåten.

  7. Vispa ihop ägg, grädde och cayennepeppar, smaka av med salt.

  8. Fördela äggsmeten över osten i pajerna.

  9. Grädda direkt i c:a 20 min (pajerna ska få fin färg och fyllningen ska ha ”stannat”).

  10. När pajerna svalnat lite – toppa med creme fraiche, löjrom, picklad rödlök, dill samt finhackad gräslök och servera direkt.