Smörgåstårta med räkor, löjrom och lax

Smörgåstårta med räkor, löjrom och lax

Denna smörgåstårta är inte bara vacker att titta på utan även fullproppad med godsaker. Använd fantasin när du dekorerar tårtan och bjud dina gäster på en på en matupplevelse deluxe som garanterat kommer att bli en snackis!

 

Du behöver

Antal portioner: c:a 12 bitar

Fyllning

  • 2 förpackningar polarkaka à 525 g (sammanlagt 12 st. halvor)
  • 80 g Pandalus löjrom
  • 1 kg Pandalus räkor (spara lite löjrom och hela räkor till toppingen)
  • 300 g rökt lax, skuren i små bitar
  • 1000 g grekisk yoghurt
  • 400 g majonnäs av god kvalitet
  • 1 finhackad rödlök
  • 20 g finskuren gräslök
  • 30 g finhackad dill
  • 1 msk färskpressad citron
  • 2-3 krm salt 

Topping

  • 3 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • Räkor
  • Löjrom
  • Dill
  • Rödlök
  • Citrontimjan
  • Finskuren gräslök
  • Penséer eller andra ätbara säsongsblommor, t.ex. gräslöksblommor)

Gör så här

För att smörgåstårtan skall bli riktigt saftig och god så påbörjas den med stor fördel dagen innan.

Dag 1

Gör själva fyllningen:

  1. Tina räkor och löjrom enligt anvisning på förpackningarna.

  2. Plocka fram en rejäl bunke/skål och blanda ihop samtliga ingredienser (skär örter, lök, lax och räkor i fina bitar).

  3. Smaka av fyllningen med salt och eventuellt lite citronpeppar när du blandar allt, men tänk på att smakerna sätter sig först efter ett par timmar.

  4. Dags för att bygga ihop din smörgåstårta: ta ett stort fat och börja med att lägga ihop två stycken polarkakor så att de bildar en cirkel.

  5. Lägg på c:a 1/6 av fyllningen och upprepa sedan samma procedur tills du byggt sex lager (se till att du täcker med fyllning överallt så att den blir jämn).

  6. Plasta in smörgåstårtan riktigt väl och ställ sedan i kylen till nästa dag.

Dag 2

Dags för toppingen:

  1. Vispa crème fraichen (den blir först lös i konsistens när du börjar vispa för att sedan gå ihop igen och bli fluffig).

  2. När du har en härlig fluffig konsistens på crème fraichen så blandar du ner 1 dl majonnäs och rör runt.

  3. Täck smörgåstårtan med crème fraiche- och majonnäsblandningen (använd dig av en spatel, slickepott, degskrapa eller liknande för att få ett jämnt resultat).

  4. Låt fantasin flöda när du dekorerar tårtan och använd gärna flera olika gröna nyanser för att skapa lite extra liv och färg.