Sparrisgalette med räkor och löjrom
Galetten kommer från det franska köket och har samma ingredienser som en pajdeg. Istället för att baka den i en pajform kavlas degen dock ut och kanterna viks – lite som en pizza!
Denna läckra variant med bland annat räkor, löjrom och sparris blir antingen ett frasigt och smakrikt tilltugg, med fördel tillsammans med ett glas bubbel, alternativt som huvudrätt – då gärna med en god sallad och dressing till.
Du behöver
Antal portioner: c:a 4
Deg
- 3,5 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 1 ägg
- 0,5 tsk salt
- 1 msk iskallt vatten
Fyllning
- 200 g färskost
- 125 g riven lagrad ost
- 1 krm italiensk salladskrydda
- Svartpeppar
- 1 knippe sparris (c:a 200g)
Topping vid servering
- 500 g Pandalus räkor
- 80 g Pandalus löjrom
- 1 msk färskpressad citron
Gör så här
- Blanda ihop vetemjöl, smör och salt i en matberedare.
- Tillsätt ägget och vattnet så att degen precis går ihop (det vill säga; degen ska bearbetas så lite som möjligt för att bli spröd och fin).
- Kavla ut degen mellan två mjölade bakplåtspapper och låt ligga svalt i c:a 1 timme.
- Sätt ugnen på 200°c.
- Lägg den kavlade degen på en plåt och bre på färskost. Lämna ett par centimeter runtom som du sedan viker in så att fyllningen stannar på plats.
- Strö över italiensk salladskrydda och peppar.
- Lägg på osten och sparrisen.
- Grädda i c:a 25-30 min (tills degen får fin färg).
- Pressa över lite citron samt lägg på räkor och löjrom.
- Servera Galetten ljummen.