Vit sparris med halstrade kammusslor och löjrom
En otroligt god förrätt som är precis lagom mättande. Sältan från romen och syran från citronen gifter sig med musslorna, örterna och sparrisen
Du behöver
Förrätt för 4 portioner
- 500 g vit sparris
- 1 påse Pandalus pilgrimsmusslor, djupfrysta som du tinar enligt förpackningen
- 1 burk Pandalus löjrom, tina enl förpackningen
- 1 Knippe Dill
- 1 Knippe gräslök
- Parmesan
- 1 påse pinjenötter
- Citronzest av 1 citron
- 75 g Svenskt smör
- Flingsalt
- Nymald svartpeppar
Gör så här
- Skala sparrisarna med en potatisskalare. Jag skalade inte knoppen.
- Lägg dom i lättsaltat vatten med lite citronsaft. Koka i 10 minuter.
- Ta upp sparrisen med tång och lägg den i iskallt vatten för att avstanna kokningen.
- Känn på sparrisen om den har svalnat.
- Låt sparrisen ligga och rinna av.
- Rosta pinjenötterna och ställ åt sidan.
- Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft.Ta av från värmen och låt stå.
- Finhacka gräslöken, spara dillen till att garnera med.
- Hetta upp en stekpanna och stek sparrisen i olja tills den fått fin färg.Lägg upp sparrisen på ett fat.
- Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Halstra dem i en klick smör ca 1 minut per sida i en riktigt het stekpanna. Krydda med salt och nymald svartpeppar.
- Lägg upp musslorna snyggt på fatet med sparrisen, finhackad gräslök, klickar med löjrom, rostade pinjenötter, hyvlad parmesan.Avsluta med det brynta smöret, flingsalt, nymald svartpeppar, dill och citronzest.