Vit sparris med räkor, löjrom och ramslökmajonäs
En riktigt god och färgsprakande förrätt till våren och sommarens alla bjudningar! Serveras med fördel tillsammans med lite rostat surdegsbröd.
Du behöver
Antal portioner: 4-6
- 80 g Pandalus löjrom
- 1 kg Pandalus räkor
- Några blad ramslök
- Eventuellt några ätbara blommor, en citronskiva och/eller lite örter att toppa med
Ramslöksmajonäs
- 40 g färsk ramslök
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1,5 -2 tsk dijonsenap
- 2 äggulor
- 2,5 dl neutral olja
- 1,5-2 krm salt ( smaka av så det passar dina smaklökar)
Vit sparris
- 500 g vit sparris
- 1,5 l vatten
- 1 msk salt
- 1 msk socker
Gör så här
- Lägg ramslök, vitvinsvinäger, dijonsenap och äggulor i en hög, smal bunke.
- Mixa ihop allt så att ramslöken finfördelas
. - för mixerstaven till botten av bunken och häll på oljan. Höj sakta staven uppåt så att lite olja åt gången mixas ihop.
- Smaka av med salt.
- Skär av den nedre hårda delen på sparrisen.
- Skala hela sparrisen (förutom toppen) med t.ex. en potatisskalare (var noggrann då skalet både är träigt och smakar beskt).
- Koka upp vatten med socker och salt och lägg i sparrisen.
- Koka i c:a 10-15 min beroende på tjocklek.
- Häll av vattnet, lägg i en liten klick smör samt salta lite.
- Lägg några ramslöksblad i botten på en tallrik och bygg sedan vidare med sparris.
- Varva med löjrom, räkor och ramslöksmajonnäs så att du fördelar alla ingredienser över tallriken.
- Dekorera gärna med lite ätbara blommor.
- Servera direkt.