Le grand aioli

Le grand aioli

Bjud över vännerna på en riktigt maffig måltid  – en imponerande bricka av massa goda favoriter som självklart börjar med att mixa ihop en supergod ”le grand aioli”!

Du behöver

Antal portioner: 4-6

Aioli

  • 1 ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2,5 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • C:a 0,5 tsk salt att smaka av med
  • En riven/ pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk honung
  • 0,5 krm  svartpeppar (smaka av)

Grillad fisk

  • Två stycken makrillar a’ 350 g 
  • 50 g smör
  • En knippe dill
  • 0,5 tsk citronpeppar
  • Salt

Marinerade grönsaker

  • En knippe morötter (c:a 350 g)
  • 200 g champinjoner
  • 1 dl olja
  • 2 msk honung
  • 1,5 msk persillade (örtsalt innehållande vitlök, salt och persilja)

KronärtskockaŸ

  • En stor kronärtskocka
  • 1 msk salt
  • En citron

Gör så här

  • Tina hummern och räkorna enligt anvisning på förpackningarna

Aioli

  1. Lägg ägg, vitvinsvinäger och dijonsenap i en hög cylinderformad bunke (bäst är att använda den som brukar medfölja vid köp av mixerstav).

  2. Börja nu att mixa innehållet i bunken så att det börjar skumma lite.

  3. Häll sedan oljan i en smal stråle ner i bunken medan du mixar hela tiden.

  4. Börja i botten och lyft mixern lite åt gången så att all olja mixas ihop till tjock härlig majonnäs.

  5. Tillsätt den rivna vitlöken och smaka av med salt och peppar.

Grillad fisk

  1. Hacka dill och rör ner i smöret tillsammans med citronpeppar och salt.

  2. Tag ur fiskarna men låt huvud och fenor sitta kvar. Fyll dem med dillsmöret och grilla tills de är genomstekta.

Marinerade grönsaker

  1. Rör ihop marinaden och pensla grönsakerna.

  2. Grilla dem så att de mjuknar och får fin färg.

Kronärtskocka

  1. Skär av stammen på kronärtskockan och lägg den i en stor kastrull, täck med vatten och ha i salt samt citron i skivor. Lägg på en tallrik eller dylikt som håller nere kronärtskockan under vattnet.

  2. Koka upp och låt sedan puttra i c:a 25 min.

  3. Testa om de är klara genom att rycka av några blad – lossnar de så är den klar.

Till sist

  • Lägg upp alla godsaker på en stor bricka, plåt eller liknande och servera gärna bröd och ett gott vin till!