
Le grand aioli
Bjud över vännerna på en riktigt maffig måltid – en imponerande bricka av massa goda favoriter som självklart börjar med att mixa ihop en supergod ”le grand aioli”!
Du behöver
Antal portioner: 4-6
- 1 kg Pandalus färska kräftor
- En Pandalus hummer
- 1 kg Pandalus räkor
- 2-3 citroner som du delar och grillar
Aioli
- 1 ägg
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 2,5 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
- C:a 0,5 tsk salt att smaka av med
- En riven/ pressad vitlöksklyfta
- 1 tsk honung
- 0,5 krm svartpeppar (smaka av)
Grillad fisk
- Två stycken makrillar a’ 350 g
- 50 g smör
- En knippe dill
- 0,5 tsk citronpeppar
- Salt
Marinerade grönsaker
- En knippe morötter (c:a 350 g)
- 200 g champinjoner
- 1 dl olja
- 2 msk honung
- 1,5 msk persillade (örtsalt innehållande vitlök, salt och persilja)
Kronärtskocka
- En stor kronärtskocka
- 1 msk salt
- En citron
Gör så här
- Tina hummern och räkorna enligt anvisning på förpackningarna
Aioli
- Lägg ägg, vitvinsvinäger och dijonsenap i en hög cylinderformad bunke (bäst är att använda den som brukar medfölja vid köp av mixerstav).
- Börja nu att mixa innehållet i bunken så att det börjar skumma lite.
- Häll sedan oljan i en smal stråle ner i bunken medan du mixar hela tiden.
- Börja i botten och lyft mixern lite åt gången så att all olja mixas ihop till tjock härlig majonnäs.
- Tillsätt den rivna vitlöken och smaka av med salt och peppar.
Grillad fisk
- Hacka dill och rör ner i smöret tillsammans med citronpeppar och salt.
- Tag ur fiskarna men låt huvud och fenor sitta kvar. Fyll dem med dillsmöret och grilla tills de är genomstekta.
Marinerade grönsaker
- Rör ihop marinaden och pensla grönsakerna.
- Grilla dem så att de mjuknar och får fin färg.
Kronärtskocka
- Skär av stammen på kronärtskockan och lägg den i en stor kastrull, täck med vatten och ha i salt samt citron i skivor. Lägg på en tallrik eller dylikt som håller nere kronärtskockan under vattnet.
- Koka upp och låt sedan puttra i c:a 25 min.
- Testa om de är klara genom att rycka av några blad – lossnar de så är den klar.
Till sist
- Lägg upp alla godsaker på en stor bricka, plåt eller liknande och servera gärna bröd och ett gott vin till!