Färska kräftor från Turkiet

Färska kräftor från Turkiet – Extra stora

År 1969 introducerade vi den turkiska kräftan i Sverige. Smaken och kvaliteten gjorde snabbt våra lättskalade och välmatade kräftor (Astacus leptodactylus) från de turkiska bergsjöarnas rena vatten till en svensk favorit.

Hög kvalitet och en omsorgsfull hantering har genom åren gjort Pandalus färska kräftor från Turkiet till en trogen hedersgäst hos alla kräftans vänner.

Vi tror att vår ambition att ständigt förbättra både urvalet, tillagningen och kvalitetskontrollen av våra kräftor är den bästa garantin för en riktigt fin smakupplevelse.

INGREDIENSER: Kokta färska turkiska kräftor (Astacus leptodactylus) som kokats i en lag bestående av vatten, krondill, salt, och socker. Vikt 1000 g netto.

ALLERGEN: Kräftdjur

Näringsvärde per 100 g:
Energi………………………………………..308kJ / 73 kcal
Fett……………………………………………..0.6 g
varav mättat fett………………………0.2 g
Kolhydrat……………………………………0.5 g
varav sockertarter……………………0 g
Fiber…………………………………………..0 g
Protein……………………………………….16.3 g
Salt…………………………………………….2.5 g 

 

FÖRVARING: +4° C eller kallare.

KÄLLSORTERING: Ytterkartongen sorteras som papper, plasttråget som hårdplast och plastpåsen som mjukplast. Alla material i förpackningen är godkända enligt Normpack.

MILJÖANSVAR: Pandalus tar ett miljömässigt, socialt och etiskt ansvar för produktion och transporter.

URSPRUNG: Vildfångade kräftor (Astacus leptodactylus) från turkiska bergssjöar. Producerade i Turkiet för Pandalus AB, 121 18 Johanneshov, Sverige.

FÅNGSTMETOD: Vildfångade med mjärdar.

Hur äter man kräftor?

Kräftans stjärt innehåller mycket gott kött och är enkel att hantera. Många gillar den bäst. Men det finns fler smarriga ställen på kräftan. För att hitta dem alla kan du göra som den sanna kräftälskaren; sug, bryt, skär, njut!
 

1. Sug

Börja med att suga ur det salta, dilliga spadet från kräftans undersida. Glöm inte att sörpla ordentligt, det hör till! Eller för all del, bryt av ett av de främre små ”benen” vid andra leden inifrån och använd som sugrör – ljudlöst och effektivt.
 

2. Bryt

Låter makabert, men kräftor kräver detta handlag. (Ibland också ganska starka nypor eller en riktigt bra kniv). Bryt av klor och ben från kroppen. Bryt också av den rörliga delen på klon och ät köttet, sug ur spadet i resten av klon och ät innandömet.

3. Skär

Oavsett hur du hanterat kräftan hittills så är det nu dags att ta fram kniven. Sätt den bakom ögonen och skär av ryggskölden. Lyft sedan av skölden, använd kniven igen för att skrapa av och njuta av det krämiga kräftsmöret på insidan av skölden. Sug lite ovanifrån.

4. Njut!

En kräftälskare har så klart njutit hela vägen fram till detta också. Men nu är det så äntligen dags för höjdpunkten – stjärten! Du kommer åt den genom att bryta bort skalet från sidorna. Dra isär stjärten på längden och ta bort den svarta tarmen. Ät och njut!