Le grand saffransaioli
Godaste adventminglet fixar man med skaldjur i massor och en riktigt härlig saffransaioli. Enkelt men lyxigt!
Du behöver
Antal portioner: c:a 3 dl aioli
- Pandalus räkor
- Pandalus kräftor
- Pandalus hummer
- Lite valfria grönsaker att dippa med, t.ex. brysselkål och broccoli.
Saffranaioli
- 1 ägg
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 2,5 dl neutral olja (t.ex. raps)
- C:a 0,5 tsk salt att smaka av med
- 1 riven/ pressad vitlöksklyfta
- 1 tsk honung
- 0,5 g saffran
- 0,5 krm svartpeppar (smaka av)
Gör så här
- Lägg ägg, vitvinsvinäger och dijonsenap i en hög cylinderformad bunke (bäst är att använda den som brukar medfölja vid köp av mixerstav).
- Börja nu att mixa innehållet i bunken så att det börjar skumma lite.
- Häll sedan oljan i en smal stråle ner i bunken medan du mixar hela tiden.
- Börja i botten och lyft mixern lite åt gången så att all olja mixas ihop till tjock, härlig majonnäs.
- Tillsätt den rivna vitlöken och saffran.
- Smaka av med salt och peppar och låt helst stå kylt i ett dygn så att smaken sätter sig ordentligt.