Två sorters smörrebröd
Smörrebröd går att variera och anpassa efter tycke och smak, dessa två klassiska smakkombinationer passar utmärkt på julbordet.
Du behöver
Antal portioner: 1 smörrebröd
Tillagningstid: c:a 15 min
Smörrebröd med räkor:
- 50 g Pandalus räkor
- 1 msk Pandalus amerikansk löjrom
- 1 skiva rågbröd
- 2 msk smetana
- Zest och saft från 1/2 ekologisk citron
- 1 kokt ägg
- Salt och peppar
Smörrebröd med kammusslor:
- 50 g Pandalus kammusslor
- 1 skiva rågbröd
- 1 dl grovhackad grönkål
- Rapsolja till stekning
- 1 msk crème fraiche
- Cayennepeppar
- Salt och peppar
- 1 msk smör
Gör så här
Smörrebröd med räkor:
- Skala räkorna, blanda smetana med citronsaft- och zest, smaka av med salt och peppar
- Lägg på smetana på rågbrödet, toppa med ägg, räkor och löjrom
Smörrebröd med kammusslor:
- Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt och koladoftande
- Stek grönkålen i olja tills den mjuknar, blanda med crème fraiche och smaka av med cayennepeppar, salt och peppar
- Stek kammusslorna på hög värme i olja c:a 1 min på varje sida
- Lägg på grönkålsröran på rågbrödet, toppa med kammusslor och häll över det brynta smöret