Två sorters smörrebröd

Två sorters smörrebröd

Smörrebröd går att variera och anpassa efter tycke och smak, dessa två klassiska smakkombinationer passar utmärkt på julbordet.

Du behöver

Antal portioner: 1 smörrebröd
Tillagningstid: c:a 15 min

Smörrebröd med räkor:

Smörrebröd med kammusslor:

  • 50 g Pandalus kammusslor
  • 1 skiva rågbröd
  • 1 dl grovhackad grönkål
  • Rapsolja till stekning
  • 1 msk crème fraiche
  • Cayennepeppar
  • Salt och peppar
  • 1 msk smör

Gör så här

Smörrebröd med räkor:

  1. Skala räkorna, blanda smetana med citronsaft- och zest, smaka av med salt och peppar
  2. Lägg på smetana på rågbrödet, toppa med ägg, räkor och löjrom

Smörrebröd med kammusslor:

  1. Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt och koladoftande

  2. Stek grönkålen i olja tills den mjuknar, blanda med crème fraiche och smaka av med cayennepeppar, salt och peppar

  3. Stek kammusslorna på hög värme i olja c:a 1 min på varje sida

  4. Lägg på grönkålsröran på rågbrödet, toppa med kammusslor och häll över det brynta smöret